Teden boja proti melanomu (9.-16. maj) [SLO]

15. maj 2014


Lepo pozdravljene dame (in gospodje, če jih kaj bere moj blog)! :) Danes bom na blogu pisala v slovenščini in sicer o malo bolj resni temi kot ponavadi - o melanomu oz. kožnemu raku. Ker gresta lepota in zdravje z roko v roki, se mi zdi pomembno, da se tudi takšnih, morda malo bolj 'težkih' tem dotaknemo, sploh pa se mi kot bodoči medicinski sestri zdi, da sem kar malo dolžna osveščati ljudi, predvsem o preventivi. :)

Torej, 8.5.2014 sem bila povabljena na tiskovno konferenco ob tednu boja proti melanomu, ki ga obeležujemo od 9. do 16. maja. Na tiskovni konferenci smo lahko poslušali štiri strokovnjake na področju dermatovenerologije - asist. Borut Žgavec, dr.med., asist. dr. Larisa Stojanović, dr.med., asist. Aleksandra Dugonik, dr.med. in mag. Ana Benedičič, dr. med. 


z L proti D: asist. Borut Žgavec, dr.med., asist. dr. Larisa Stojanović, dr.med., asist. Aleksandra Dugonik, dr.med. in mag. Ana Benedičič, dr.med.

z L proti D: asist. dr. Larisa Stojanović, dr.med.,  asist. Borut Žgavec, dr.med. in Mojca Mavec

z L proti D: Mojca Mavec, asist. Aleksandra Dugonik, dr.med., asist. Borut Žgavec, dr.med. in asist. dr. Larisa Stojanović, dr.med.


Drugi pomembni akterji so bili še Adil Huselja, Sindikat policistov Slovenije, Tamara Tuđek, La Roche-Posay ter ambasadorja projekta, Jure Košir in Mojca Mavec, ki je tudi vodila/povezovala celoten dogodek.


z L proti D: Adil Huselja, Tamara Tuđek, Mojca Mavec in Jure Košir

Poslanstvo projekta Teden boja proti melanomu je osveščanje o dejstvu, da je kožni rak v Evropi v vse večjem porastu, obenem pa ga je mogoče diagnosticirati v zgodnji fazi, saj je edini rak, ki ga je mogoče zaznati s prostim očesom. Melanom se najpogosteje pojavi pri osebah starejših od 50 let, kot tudi pri tistih, ki so dalj časa in intenzivneje izpostavljeni sončni svetlobi. Pri enem od šestih posameznikov ogrožene skupine pa se bo v življenju najverjetneje razvil kožni rak. Letošnji projekt svoje poslanstvo nadaljuje pod geslom - Kožni rak lahko opazimo! in s tem lahko rešimo življenje

Asist. Aleksandra Dugonik, dr. med., predsednica Združenja Slovenskih dermatovenerologov, je na tiskovni konferenci poudarila, da projekt vse od začetka v slovenski javnosti pomembno prispeva k večjemu poznavanju problematike melanoma, zgodnjemu odkrivanju bolezni in uspešnejšemu zdravljenju. Asist. Borut Žgavec, dr. med. je za uspešno zdravljenje posebej poudaril pomen samopregledovanja kože in izpostavil, da melanom lahko prizadene vsakogar. Prav tako pa ne smemo pozabiti na preventivo, ustrezno zaščito kože pred soncem, tako z izogibanjem soncu kot tudi z oblačili in ustreznimi zaščitnimi sredstvi, sta poudarili asist. Larisa Stojanovič, dr. med. in mag. Ana Benedičič, dr. med., ki je še posebej izpostavila nujnost zaščite najmlajših

K projektu je letos z veseljem pristopil tudi Sindikat policistov Slovenije, saj so policisti med tisto rizično skupino delavcev, ki so pogosto izpostavljeni soncu, je poudaril g. Adil Huselja, predstavnik Sindikata policistov Slovenije.


Samopregledovanje - spremembe na koži (predvsem pigmentna znamenja):
  • spreminjanje velikosti, barve, oblike
  • drugačen videz od drugih rašč, sprememb na koži
  • neenakomerna oblika
  • na otip grobe ali luskaste spremembe (včasih zatipamo spremembe prej kot jih lahko vidimo)
  • večbarvnost spremembe
  • srbenje, pekoč občutek
  • krvavitev ali vlažnost te spremembe
  • bisernat videz ali lesket
  • rane, ki se ne celijo

Bolj ogrožene skupine/ljudje za nastanek kožnega raka:
  • svetlolasi ali tisti, ki jih sonce hitro opeče
  • tisti, ki so bili pogosto opečeni v mladosti
  • tisti, ki so veliko na prostem (delo ali hobi)
  • se sončijo ali uporabljajo solarij (ali so to počeli v preteklosti)
  • imajo več kot 50 pigmentnih znamenj
  • starejši od 50 let
  • je nekdo v družini imel kožnega raka (predsvsem ožje sorodstvo)
  • je imel presaditev organa/organov


z L proti D: Tamara Tuđek, direktorica blagovne znamke La Roche-Posay, Helena Čož, PR direktorica Luna TBWA in Petra Mlakar Zorko, PR in CRM manager La Roche-Posay

z L proti D: Katja Godeša, Luna TBWA, Petra Mlakar Zorko, La Roche-Posay in Monika Golob, Sindikat policistov Slovenije


Sama bi dodala še nekaj pomembnih podatkov, ki so mi ostali v spominu:

  • za nastanek kožnega raka smo ogroženi vsi (čeprav so pri tem pomembne bolj in manj rizične skupine ter seveda dedovanje oz. genetska predispozicjia, imamo možnost, da zbolimo za kožnim rakom prav vsi)
  • posledice pretiranega izpostavljanja škodljivim sončnim žarkom in opeklin se lahko pokažejo čez 10 ali celo 20 let (nekako sem vedno mislila, da se rak razvije dokaj hitro po poškodbi kože, na tem dogodku pa sem izvedela, da če smo bili veliko opečeni kot otroci, se nam lahko kožni rak razvije ko smo starejši recimo; ali pa če to počnemo zdaj, nas lahko prizadane ko bomo 40. ali 50 let stari - nekaj v razmislek)
  • kar mi je bilo že znano, je da so svetlopolti ljudje bolj ogroženi za nastanek kožnega raka, predvsem rdečelasi, saj jih zelo hitro opeče, nove študije pa so pokazale, da pri rdečelasih ljudeh pomembno vlogo igra tudi genetika (odkrili so gen, ki je direktno povezan z nastankom melanoma)
  • šokanten je bil tudi podatek, da je bila marca letos nad osrednjo Evropo ozonska luknja - do zdaj smo vedno mislili, da je ozonska luknja prisotna samo tam, nekje nad Avstralijo, nas že ne more prizadeti a ne? :S
  • zelo zanimivo je bilo tudi dejstvo, da ljudje nanašamo občutno premalo kemičnih zaščitnih pripravkov (se pravi kreme in losijoni s SPF) na kožo, da bi nas te dejansko zaščitili tako kot piše na deklaraciji izdelka - namreč, da bi te pripravki delovali tako kot morajo, bi bilo potrebno nanesti 35 ml določenega sredstva na celotno površino telesa ob enkratnem nanosu oz. 0,5-1,5 mg na cm2 kože (in kdo res tako nanaša zaščitna sredstva na telo? jaz vem da ne, bom pa od zdaj definitivno bolj pozorna)




In ko smo že pri zaščitnih pripravkih - pomembno vlogo pri celotnem projektu ima seveda tudi podjetje La Roche-Posay. Njihovi izdelki so namenjeni za zaščito kože pred soncem in imajo visok zaščitni faktor, prav tako ne vsebujejo parfuma, parabenov in drugih nepotrebnih kemikalij. Dermatovenerologi so to znamko pohvalili tudi zato, ker ne proizvaja izdelkov 'za sončenje' oz. za 'porjavitev kože' ter s tem ne spodbujajo sončenja oz. izpostavljanja kože sončnim žarkom.

Dogodek je bil super - od predstavitve do same konference, do postrežbe in prijetnega vzdušja. Z veseljem sem bila del tega in upam, da bom morda s tem prispevkom tudi sama kaj prispevala k boljšemu poznavanju te problematike.

Spodaj prilagam še nekaj lastnih slik iz dogodka, iz Instagrama, če mi tam morda še ne sledite... :) Ocene izdelkov, ki sem jih prejela na dogodku pa pridejo v prihodnjih dneh, tako da se le oglasite.




Več zanimivih in uporabnih informacij o melanomu, si preberite tukaj:

http://www.melanoma-day.com/


2 komentarja: